lauantai 20. marraskuuta 2010

Lastenpäivää Lapissa

Tänään on kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä. Tämän kunniaksi – ainakin näin oletan - oli Lapin Kansassa iso juttu saamelaislasten oikeudesta opetukseen äidinkielellään. Tämä oikeus on lain mukaan ainoastaan saamelaisalueella eli Enontekiöllä, Inarissa, Sodankylässä ja Utsjoella. Suurin osa saamelaisista asuu kuitenkin muualla kuin saamelaisalueella.


Juttu sinänsä keskittyy Rovaniemen mahdollisuuksiin saamelaiskulttuurin tukijana. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että Lapin suurin sanomalehti nostaa tärkeän kysymyksen esille: alkuperäiskansan oikeuden omaan kieleen ja kulttuuriin. Saamelaiset ovat muuten ainut alkuperäiskansa EU:n alueella, joten suomalaisten olisi syytä olla ylpeitä ja tukea saamelaiskulttuuria muutenkin kuin juhlapuheissa. Kieli ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä ja kulttuurin tukemiseen liittyy yhtä lailla taloudelliset elämisen edellytykset kuin näkyvän taiteellisen kulttuurin ja käsityötaidon vaaliminen.


Lapsi näkee kuitenkin asiat eri tavalla. Lapsi ei ajattele itseään osana jotakin erityistä kulttuuria, vaan ympärillä oleva on hänelle täysin normaalia ja jollain tapaa arkistakin. Elämä on tässä ja nyt. Esikoululainen Tuomas Lampela, 6, kiteyttää Lapin Kansan jutussa asiat näin:” Lapsella on oikeus leikkiä. Täällä esikoulussa me leikimme paljon kahvilaa. Lapsen pitää saada myös katsoa omia dvd-ohjelmia ja käydä kavereiden luona kylässä. Kaikilla oikeudet eivät toteudu. Esimerkiksi serkuillani ei ole televisiota.” Olkoon meillä kaikilla oikeus lapsellisuuteen ja sitä kautta leikkiin, televisiolla tai ilman.


Hyvää lasten oikeuksien päivää kaikille lapsille ja lapsenmielisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti