perjantai 22. huhtikuuta 2011

Voi pojat,

että miesten käytös voi olla kulttuurisidonnaista. Luen kyllä hyvin etelän miesten sanatonta viestintää, olenhan etelän likka. Tiedän myös Brittein saarilla välittömästi onko mies irkku, skotti, engelsmanni vai walesilainen ja tiedän tasan tarkkaan, mitä mies haluaa milloinkin – enkä puhu nyt parisuhteesta. Nyt olen viestinnällisesti todella pihalla ja minuun verrattuna lumiukkokin on vain puoliksi ulkona.


Tutkimusten mukaan yli 90% ihmisen viestinnästä on sanatonta viestintää eli äänenpainoja, ilmeitä, eleitä ja kehonasentoja. Lapinmiehillä sanattoman viestinnän osuus on varmaankin 10%. Eleitä ei ole, kädet eivät viuhu eikä asento todellakaan horju. Asento on aina luonnollisen suora, aivan kuin kopioituna pilates-jooga-alexandertekniikka-oppikirjan kuvastosta.


Saattaahan lapinmieskin toisinaan horjahtaa, mutta silloin isoimmassa roolissa ovatkin nautintoaineet ja/tai vikuroiva poro. Molemmissa tapauksissa tilanne on yleensä nopeasti hallinnassa. Jos näin ei käy, ovat nautintoaineet jo vakava ongelma ja miehen voi saattaa ainoastaan katkolle, alttarin suuntaan ei silloin kannata kulkea edes unelmissaan.


Äänenpainojen kerronta on taasen minulle vieraalta murrealueelta. En yksinkertaisesti ymmärrä, mitä mikäkin äänenpaino vihjaa. Ymmärtämistä sekoittaa myös valtava maantieteellinen laajuus ja alueelliset kielelliset erot. Jo pelkästää saamenmaassa kun äänenpainot muuntuvat kielialueen mukaan. Ja tiedoksi kaikille: ei ole olemassa yhtä ainutta saamenkieltä ja –kulttuuria. Pelkästään Suomessa eletään useassa saamelaisessa kulttuurissa ja puhutaan kolmea eri saamenkieltä, inarinsaamea, koltansaamea ja pohjoissaamea. Näillä kaikilla kielillä on oma poljentonsa, jonka sävymaailma vaihtelee myös kielialueiden sisällä paljon.


Tähän soppaan kun lisää sen, että pohjoisessa itä- ja länsi ovat yhtä lailla erilainen maailma kuin etelässäkin, on jo mahdoton ymmärtää, missä mennään. Yritä siinä sitten vastata vähäeleisesti miesten minimaaliseen viestintään. En siis todellakaan yritä porata silmilläni reikää teihin, rakkaat lapinmiehet, yritän vain katsoa, kuunnella ja ymmärtää sanomaasi – niin sanottua kuin sanomatontakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti